Sopranen fra slummen

Det er endelig lykkedes, at få Pumeza Matshikiza til Musikkens Hus i forbindelse med Aalborg Operafestival.

Nogle gange er et talent så stærkt og ustoppeligt, at det kan splintre slummets grå beton, mens det vokser igennem det.

Det er den blot 38-årige operasanger Pumeza Matshikiza et levende bevis for.

Hun er af Xhosa-folket, født under apartheid og vokset op i forskellige townships uden for Cape Town.

Nu synger hun for konger og præsidenter, optræder i Europas førende operahuse og er en eksklusiv kunstner hos Decca Classics, hvor hun foreløbig har udgivet to CD’er.

Debutalbummet hed meget passende “Voice of Hope”.

Under Aalborg Operafestival, der løber af stablen mellem 10. og 13. august 2017, kommer hun endelig til Musikkens Hus.

– Vi har været tæt på at kunne give vores gæster muligheden for at høre Pumeza Matshikiza før, for det var meningen, at hun skulle synge sammen med verdenstenoren Rolando Villazón, da vi havde koncert med ham i en udsolgt koncertsal.

– Desværre blev hun i sidste øjeblik inden offentliggørelsen forhindret, og vi har lige siden haft et dybfølt ønske om endelig at kunne byde hende velkommen, siger Lasse Rich Henningsen, adm. direktør i Musikkens Hus.

Pumeza Matshikiza studerede på University of Cape Town, College of Music, og fik herefter et fuldt stipendium til Royal College of Music i London samt en plads på det prestigefulde talenthold på Royal Opera House i Covent Garden, hvor hun også havde sin debut som en blomsterpige i Richard Wagners opera Parsifal.

Den 38-årige sopran vandt desuden The Veronica Dunne International Singing Competition i Dublin i 2010, hvorefter hun I 2011 blev en fast del af ensemblet i Stuttgart Opera.

– Hendes stemme, hendes teknik og hendes livshistorie vil helt sikkert få hårene til at rejse sig for de heldige publikummer, der meget snart kommer til at opleve hende helt tæt på i Intimsalen, siger Lasse Rich Henningsen.

Musikkens Hus er det eneste sted, Pumeza Matshikiza optræder under sit besøg i Danmark.

Pumeza Matshikiza akkompagneres af pianist Paul Montag, når hun går på scenen i Musikkens Hus 11. august.